2009

Posted in Stichting Topaze - 2008-2012

Kunstproject ‘Toekomstdroom voor praktijkschool de Einder m.b.v. eigen bijdrage en bijdrage van de school. Topaze heeft kunstprojecten ontwikkeld die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. ‘Toekomstdroom’ een kunstwerk die als een lint door het schoolgebouw loopt. In samenwerking met praktijkschool de Einder hebben jongeren hun eigen toekomstdroom gevisualiseerd. De jongeren hebben zelfportretten gezeefdrukt en hun toekomstdroom geschilderd. Alle portretten samen zijn als een lint door het schoolgebouw geplaatst. Na de vraag vanuit de school om een nieuw project te realiseren heeft Topaze het project ‘Comic (zie 2011)’ ontwikkeld.

Topaze vind het een uitdaging om jongeren en senioren te laten samen werken. Vanuit deze gedachte zijn er speciaal kunstprojecten ontwikkeld voor deze groepen;

‘Kunstprojecten voor senioren en jongeren’ i.o.v. Theater Dakota (toen Cultuuranker Escamp) en op eigen initatief. I.s.m. met verzorgingstehuis Florence en scholengemeenschap Zuid-West, ‘Kunstprojecten voor senioren en jongeren’ op eigen initatief en op het eigen atelier m.b.v. een eigen bijdrage en bijdrage Fonds Burgerschap. Beeldende kunstworkshops voor jongeren en senioren. De uitkomsten waren verassend! Sommige senioren zijn hierna geactiveerd om vaker te schilderen of een cursus te volgen. De jongeren vonden het ook een leuke ervaring en gaven aan dat ze graag weer aan een project wilden mee participeren. Naar aanleiding van het succes van deze projecten heeft Topaze de projecten uitgewerkt tot een format die aan scholen en verzorgingscentra aan geboden kan worden.

‘Symbolische kaarsen in ‘t Atrium’ voor ’t Atrium m.b.v. eigen bijdrage en Fonds Burgerschap.

Project in samenwerking Stichting ’t Atrium; ruim 300 leerlingen uit de regio Den Haag van het basisonderwijs en MBO hebben hun eigen eindejaars rituelen gevisualiseerd. Van het werk zij grote kaarsen samengesteld die het Atrium in de donkere december maanden verlicht hebben. De kinderen en jongeren hebben verschillende culturele achtergronden, representatief voor de bevolkingssamenstelling van Den Haag. Dit is goed tot uiting gekomen in hun werk.