2012

Posted in Stichting Topaze - 2008-2012

2012

Lau-We-Stalla

Een cross-over project met dans, muziek en street-art

Lau-We-Stalla is straattaal voor Koele Stilo = Mooie Stijl Topaze heeft een voorstelling ontwikkeld voor jongeren waarbij muziek, dans en street-art samen komen. “Lau-We-Stalla” * is een spannende actieve happening waarbij het publiek zelf onderdeel is van de performance en de setting zelf maakt ! ! Jongeren worden in een setting geplaatst waar de voorstelling plaats vindt. De jongeren worden door middel van een interactie geactiveerd door de acts waardoor de jongeren een decor vervaardigen, een dansworkshop krijgen en een speciaal voor de voorstelling geschreven rap leren. De voorstelling wordt uitgevoerd door de kunstenaars van Topaze in samen werking met de Kern Koppen en de dansers Rhymatic en Cream. Er zijn geen toeschouwers, alleen deelnemers bij Lau-We-Stalla ! Deelnemende scholen; het HML en P.O. de Einder, totaal ruim 120 leerlingen Uitvoering in 2012 in Theater Dakota.

Lau-We-Stalla kwam tot stand d.m.v. fondswerving ( Fonds 1818, SNS Reaal Fonds en PB Cultuurfonds en eigen bijdrage van de scholen en Stichting Topaze). Reactie; Sebastiaan van der Giezen, leraar klas 3E PO de Einder ‘Ik heb de voorstelling als uiterst positief ervaren.

Binnenkomen en meteen deel uitmaken van de voorstelling, zonder dat je 1,5 uur in een stoel zit, was verrassend maar werd goed ontvangen door de leerlingen. De reacties waren erg positief, zeker omdat “de rappers” de kinderen zo betrokken bij de voorstelling. Dit onderwerp sloot goed aan op de belevingswereld van de kinderen.’ Lau-We-Stalla is frisse actieve voorstelling en is te boeken bij Topaze (geschikt voor het 11-18 jaar). Voor informatie over het project en de betrokken artiesten kun je ons benaderen. Er is een film over het project beschikbaar.

Haagse dromen (start)

Slapen is een interessant fenomeen. Iedereen heeft het nodig. Je bent er wel, maar in een andere dimensie. Bestaan er rituelen rond het slapen gaan, leuke/ enge dromen; dromen kunnen het verleden helpen te verwerken kunnen totaal absurd zijn of een fantasie over de toekomst. Hoe ga je om met slapeloze nachten, bestaat schaapjestellen nog? Inwoners van Den Haag gaan het droom/slaapthema uitdiepen, onderzoeken en artistiek vormgeven d.m.v. gesprekken en een tocht langs diverse kunstuitingen door de eeuwen heen omtrent dit thema. In 2012 is Haagse Dromen van start gegaan met bewoners van verpleeghuis Nebo; een verpleeghuis voor somatische en psychogeriatrische bewoners. De tweede groep waren de cursisten van Anders Bekeken een atelier voor mensen met een psychiatrische of psychosociale problematiek. De deelnemers beschilderen elementen van een grote ruimtelijke slaapkamer die in 2014 geexposeerd zal worden.

Beat VS Beats;

interview Cesar Zuiderwijk Op de planken ligt het project Beat VS Beats een project waarbij jongeren kennis kunnen maken met reeds gevestigde artiesten, hun levensverhaal en muziek. Den Haag staat bekend als de popstad in de jaren zestig stond Den Haag bekend als de Beatstad. Voor dit project heeft Topaze met jongeren de tentoonstelling “Back home” over de Golden Earring in het Haags historisch museum bezocht. In het museum hebben de jongeren Cesar Zuiderwijk geînterviewd. Voor realisatie van Beat VS Beats is Topaze nog op zoek naar de juiste financiering.

Doorlopende workshops

De WoensdagWerkdagen’ zijn wekelijkse workshop op het eigen atelier.
Veel deelnemers zijn enthousiast en vragen naar een cursusaanbod.
Om aan deze vraag te voldoen zijn de woensdagwerkdagen gestart. Op de woensdagen kan iedereen vanaf 8 jaar komen werken in het atelier. Momenteel lopen er 2 workshops; voor senioren en jongeren. Iedereen is welkom !

Expositie KleurKontainers in het Atrium

Het resultaat van het project “de KleurKontainers “ is spannend en kleurrijk. Alle Kontainers samen zijn tenoongesteld in het Atrium te Den Haag. Er zijn foto’s en films over het project te bekijken.

Voor alle activiteiten geldt dat Topaze deelnemers wil laten samenwerken en groeien in de projecten. Topaze wil voor een breed publiek van verschillende pluimage activiteiten aanbieden met een lage drempel om zo het actief bezig zijn met kunst te stimuleren. Topaze biedt workshops aan met korting voor de ooievaarspas bezitters. Ook de cultuurkaart kan ingezet worden.


Wat kan stichting Topaze bieden ?
De kunstenaars van Topaze kunnen workshops aan bieden voor iedereen van kinderen, jongeren tot seniorene voor scholen, buurtcentra’s en festivals en theaters.
Er kan een project op maat ontwikkeld worden. Ook kan Topaze ondersteuning bieden bij de uitvoering van een buurtproject, bv een schildering in een buurthuis tot een groot kunstwerk gemaakt door buurtbewoners.

Neem gerust contact op of kom langs op ons atelier.